Tips voor een duurzame vakantie

Op vakantie gaan is heerlijk! We verdienen zo nu en dan allemaal een weekend of een weekje waarin we ultiem kunnen genieten. Of dit nu in eigen land is, net over de grens, of juist aan de andere kant van de wereld. Toch worden ook wij steeds bewuster van deze vakanties. Want een flink eind rijden óf het vliegtuig pakken zorgt ook voor een hoop CO2-uitstoot. Daarom een paar tips om dit te compenseren en om zo duurzaam mogelijk van je vakantie te genieten, zonder daar al te veel voor in te moeten leveren. 

Bestemming

Punt één om naar te kijken, is de bestemming. De kans is groot dat je al een bestemming in gedachten hebt, of in ieder geval weet waar je ongeveer heen wilt. Niet geheel verrassend, is de meest duurzame keus een bestemming in eigen land. Het is dichtbij, waardoor de rit er naartoe een stuk minder vervuiling veroorzaakt. Gelukkig leven we in een veelzijdig land, waar ook voor jou vast nog een hoop te ontdekken valt. Ga op zoek naar mooie plekjes binnen Nederland waar je nog nooit bent geweest, grote kans dat deze plekken je positief verrassen! 

Wil je toch ergens buiten Nederland vakantie vieren? Ga dan eens op zoek naar bestemmingen waar je met de trein kunt komen. 

Vervoer

Als je binnen Nederland, of net over de grens, op vakantie gaat, is de kans groot dat je de auto pakt. Logisch! Met de auto verbruik je een stuk minder CO2 dan het vliegtuig, maar het kan nóg beter, door bijvoorbeeld de trein te pakken. De trein is echt een perfecte vervanger voor de auto of het vliegtuig om een stukje verder te komen. Toch is deze optie niet voor iedereen geschikt, als je een hele dag onderweg bent voor een bestemming binnen Europa, klinkt dat misschien niet heel aantrekkelijk en zul je toch eerder voor het vliegtuig kiezen. 

Zit er geen andere mogelijkheid op dan het vliegtuig te pakken? Probeer het dan te compenseren door een toeslag te betalen, dat kan bijvoorbeeld via Green Seat. Zij berekenen hoe hoog de CO2 uitstoot van jouw vlucht was én hoeveel het kost om dit te compenseren. 

Verblijf

In veel gevallen geldt: hoe luxer het verblijf, hoe meer vervuiling dit met zich meebrengt. Dus ook in de keus van het verblijf kun je gemakkelijk duurzame keuzes maken. Kamperen is toch wel de meest duurzame vorm van vakantie vieren. Je verbruikt hierbij weinig stroom en een stuk minder water dan wanneer je in een luxe hotel verblijft. 

Kies je liever voor een verblijf met iets meer luxe? Een hoop huiseigenaren die hun huis via Natuurhuisje.nl verhuren, zijn al goed bezig wat betreft duurzaamheid. In veel accommodaties wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van duurzame schoonmaakmiddelen en wordt afval gescheiden. Op de website kun je de huisjes zelfs filteren op duurzaamheid, zo kun jij zelf op zoek gaan naar het perfecte huisje voor jouw welverdiende vakantie. 

Bereken je CO2 uitstoot

Ben je benieuwd hoeveel CO2 jouw vakantie kost? Bereken het via stichting Milieu Centraal. Je zult zien dat wanneer je met bovenstaande tips rekening houdt, je vakantie al een stuk duurzamer zal worden! En vergeet niet: alle kleine beetjes helpen.

Tim van OerleComment